Tuesday, 21 August 2012

nice garment

baju utk muslimah pon ade spesifikasinyer...
baju yg menutup aurat....yg cantik.....yg sjuk mate memandang....
sya tahu saya bukanlah ustazah...mahupun alim ulama'
tetapi adlh mnjadi t'jawab saya utk menyebarkan ilmu pengetahuan yang dah saya perolehi

ini antara baju2 yg x brapa sesuai ciri2nya

ketat dan short sleeve
no no no....kalau pakai tudung jgn dgn short sleeve
sebab tangan tu aurat
aurat kitekn seluruh badan kecuali
MUKA dan TAPAK TANGAN

lengan panjang...tapi nmpak susuk tubuhnya
x boleh juga...kita MENUTUP AURAT
bukan membalut
 brpakaian ketat dan menampakkan susuk tubuh bdan umpama berpakaian tetapi bertlanjang


bole nak pakai dress...
but it way more proper kalau bju tu labuh terus sampai kaki daripada tergantung kat lutut
btul trend and fashion tapi kalau x menepati syariat x boleh jgak...
kira dah bercanggah dengan perintah Dia
lagi stu legging ngan inner tu nampk agak HODOH la sis.....
ketat sgt...mcm x pakai ape2....

baju pendek
baju tu biala labuh lepas punggung kalau x jadi camni la...
sia-sia pakai tudung
n agak trcmar imej Islam

bju agak loose tapi skinny part...
kalau longgar lagi much better kot

berjubah tapi ketat

no leggings are allowed

berkebaya ketat

berbadan gmpal should not pakai yg ketat jgak
x ssuai....

perempuan menutup aurat bkn pakai tudung jer
bukan tutup rambut jer
malah keseluruhan badan excluding muka dan tapak tgn
MENUTUP bkn membalut..
kat sini ade contoh pakaian yg sesuai sikit utk dipakai Muslimah kat M'sia

this loose cardigan could  help you to cover your tight t-shirt...tp
seluar perlu tetap longgar

t-shirt muslimah
kalau nak beraktiviti lebih selesa
tp kalau dah pakai t-shirt muslimah jgn nak gatal2 ambik saiz paling kecik
kan lebih besar lebih elok
x menampakkan badan

cover your hand kalau lengan baju tu senang sgt terselak
kalau senang pakai yang dah bercekak...
remember tangan adalah aurat
kecuali tapak tangan

straight cut jubah

ha...labuhkan terus smpai bawah
x yah tergantung2 kat lutut

look at her pants
loose and nice
tp kalau dekat pasaran Malaysia
I knew it is hard to find
tp at least cari yg straight cut larr

instead of kebaya, kebarung is much better
tp jgn ketat2 sgt.....dat belakang tuh biar longgar sikit
supaya ade angin msuk dalam baju


Untuk mereka yang berbadan gempal....Saya faham agak susah bagi kalian mencari pakaian yg x lekat
ape yg saya boleh cadangkan ...
beli t-shirt muslimah tapi
bukan yang strainght cut
tapi yg kembang bawah dye mcm kat atas nie
I'allah it can cover your butt

Insyallah I guess that's all
contoh pemakaian di atas doesn't mean ini je yg bole dipakai
ape2 jenis gaya baju pon boleh dipakai
tapi jangan lupa mesti longgar dari atas sampai bawah

kat sini ade beberapa peringatan drpd insan2 yg prihatin
do take note muslimah









eh kenape t'jawab ayah dan suami nieyh?
bukan ayah dan suami je....adik beradik lelaki pon same
kenape?
seorg perempuan selagi mane belom bernikah
dia adalah di bwh t'jawab ayah dan abg atau adik lelaki
stiap dosa yang dilakukan oleh seorg ank perempuan akan dipikul jua oleh ayah atau adik beradik lelaki
jikalau kita ditentukan masuk ke neraka
kita akan mengheret ayah dan adik beradik kita sekali ke dalam neraka
jikalau sudah berkahwin
maka suami pon  bertanggungjawab memikul dosa mendedahkan aurat si isteri

anggaplah kita meletakkan ayah kita atau abg kita atau adik lelaki kita atau suami kita dalam sebuah sampan di tengah lautan yang x bertepian
sekali kita mendedahkan aurat, kita dah menebuk satu lubang pada sampan tu 
oleh sebab itu....ayah, suami dan adik beradik lelaki
bertanggungjawab menasihati dan menjaga anak perempuan dan isteri mereka agar menutup aurat
demi Allah
kita yang mendedahkan aurat nieyh
bukan menyusahkan org len jer
kite dah dapat dosa sbb x menutup aurat
org yg melihat aurat kita turut berdosa
dan dosa mereka juga kita kena tanggung
Allah....dosa sendiri pon x tertanggung apatah lagi nak tanggung dosa org lain

syukran.....mungkin ini sahaja ilmu yang saya mampu kongsikan
andai salah silap harap ampun maaf
ingat lebih baik CANTIK di mata ALLAH daripada CANTIK di mata MANUSIA

No comments: